SMAKPANEL FÖR TANGO OCH STREETTÅRTA

Tangotårtan

Vi hade fyra personer som smakade på den här tårtan. Den fick betyget 5/5 i utseende och 4/5 i smak vilket var väldigt bra och det är vi nöjd med.

En av personerna tyckte att det var för mycket choklad i smaken medans de andra tre tyckte om detta. Fyllningen tyckte dom också var god även fast det bara var en men den gick bra ihop med kladdkakorna. Utseendet tyckte de var väldigt fint och de tyckte att vi hade lyckats med detaljerna väldigt bra.

Streettårtan

På den här tårtan var det tre personer som fick vara smakpanel. Den fick 4/5 i utseende och även 4/5 i smak. Det var lite sämre betyg än tangotårtan men vi är ändå nöjd med det för vi trodde att den här tårtan skulle vara svårare att göra.

Dom tyckte att fyllningen (dvs banan och chokladmousse) funkade väldigt bra tillsammans och tårtan hade en god smak, dock tyckte dom att den var ganska vanlig. Utseendet däremot var lite ovanligare och dom tyckte att det var en rolig form och dom tyckte att vi hade fått till skon bra även fast den blev lite tjock.



STREETTÅRTA

En liten film på hur vi gjorde streettårtan :)




RECEPT PÅ STREETTÅRTA

Recept

Ingredienser

En köpt tårtbotten med tre lager

FYLLNING
1.5 banan
En påse chokladmousse med krisp
1 dl mjölk
3 dl grädde

DEKORATION
Ett färdigrullat marsipantäcke, grönt
En rulle rosa marsipan

Anvisning
Börja med att hitta en sko som du vill ha som mall, skriv ut bilden eller rita av från skärmen. Skär sedan ut skon efter mallen på tårtbotten, mossa banerna och följ anvisningarna på kartongen till chokladmoussen. Smeta på den mosade
bananen som första lager på den understa tårtbottnen och lägg på mittendelen. Smeta sedan på chokladmoussen som andra lager och lägg på locket. Vispa grädden och smeta på den som ett tunt täcke och rulla sedan ut marsipanen. Lägg den över skon och forma den efter den och skär sedan bort kanterna som blir över.

Sedan använder du grädden och en slickepott och smeta på ett tunt lager grädde som ska bilda en sula längst ner på skon. Använd sedan den rosa marsipanen, tryck ut en platta på bordet och skär ut ett nikemärke och avlånga "snören" som gör ett skosnöre, och gör till sist ett bredare "snöre" som övrig detalj (se bildena nedan).












LOGG - 28/2

Utvärdering av streettårtan

Förra onsdagen gjorde vi den sista tårtan, streettårtan. Vi köpte tårtbotten, grädde, bananer, marsipan på Ica och resten hade vi hemma.

Vi började med att leta fram en sko på internet som vi kunde använda som mall och ritade av den från datorn för vi hade ingen skrivare. Sen skar vi ut skon i tårtbotten och mosade bananer som vi hade som första lager. Sen vispade chokladmoussen och hade det som andra lager och vispade sedan grädden som vi hade längst upp som täcke. Marsipanen som vi hade köpt var ett färdigt lager för en vanlig tårta och var redan platt och rund, sen tog vi marsipanen och la över skon och skar av kanterna som blev över. Sen tog vi grädden och smetade på en vit sula längst ner på skon och skar sedan ut ett nikemärke och satte på skosnören och andra detaljer av den rosa marsipanen.

Den här tårtan gick snabbast av alla att göra och vi stötte inte på några problem under bakningen. Alla ingredienser räckte och inget gick sönder eller sånt.

Vi blev nöjda med tårtan och den vart god, dock vart skon lite tjock men det var ganska svårt att få till den kantig med marsipanen. Bilderna som vi tog med tårtan sen gick inte lika bra. Vi hade lånat kläder av några kompisar och skulle försöka se hip hop-aktiga ut men vi lyckades inte så bra. Bilderna vart ganska mesiga och vi vart inte alls nöjda med dom.

Men vi blev nöjd med tårtan i alla fall och är väldigt nöjda med vårat projekt och de andra tårtorna!

Recept och bilder på tårtan kommer inom kort.




TANGOTÅRTA!

Så här gjorde vi tangotårtan! :)




RECEPT PÅ TANGOTÅRTA

Recept

Ingredienser

BOTTEN
200 gr smör
4 ägg
6 dl socker
3 dl mjöl
8 msk kakao
4 msk vaniljsocker
2 krm salt

Dessa ingredienser är för två kladdkakor. Dela varje ingrediens på hälften till varje kaka.

FYLLNING
1 paket marsansås
4 dl mjölk

DEKORATION
300 gr mörk blockchoklad
1 rulle grön marsipan
1 rulle rosa marsipan
en gnutta röd karamellfärg

Anvisning
Börja med att baka två kladdkakor.
Smält smöret i en kastrull, vispa ägg och socker puröst, blanda sedan i resten av ingredienserna i sockersmeten och tillsätt smöret. Använd en springform för att underlätta förflyttning av kladdkakan från formen till det tårtan ska ligga på. Grädda i ugn på 175 grader i ca 24 minuter. Låt svalna.

Under tiden som kladdkakorna gräddas och svalnar kan du börja med fyllningen och dekorationen.
Följ vaniljkrämsreceptet på marsansåskartongen och ställ in i kylen. Fortsätt sedan med dekorationen.

Ta små klumpar av den gröna marsipanen och tryck ut på bordet, använd gärna plastfolie för att marsipanen inte ska fastna. Skär sedan ut små blad ur marsipanklicken. Antalet blad är frivilligt. Fortsätt sedan men marsipanrosen och ta en stor klump (lite mindre än halva rulllen) av den rosa marsipanen. Häll på en gnutta röd karamellfärg på klumpen och knåda in färgen så den får en mörkare rosa färg. Rulla sedan ut den till en tjock korv och skär den i små bitar. Ta de små bitarna och tryck ut med fingrarna så de blir runda plattor. Ta sedan en av plattorna och bilda mitten av rosen genom att korva den lite. Bygg sedan på runt om med de andra plattorna för att bilda en ros.

Vi tog hjälp av det här klippet när vi skulle göra rosen
http://www.youtube.com/watch?v=xvEVQ3a7BrU 

När kladdkakorna är svala lägger du den första kladdkakan på ett fat eller liknande, smeta på vaniljkrämen och lägg sedan på den andra kladdkakan. Smält blockchokladen i micron på högsta effekt och häll sedan chokladen på kladdkakorna som ett täcke. Använd en slickepott till hjälp för att få en fin yta ovanpå kladdkakorna. Ställ sedan tårtan i frysen eller utomhus för att stelna chokladen. När den har stelnat är det dags för de sista detaljerna. Placera rosen på mitten på tårtan och rulla sedan smala stjälkar av den gröna marsipanen och lägg dem slingrande ut från rosen, tillsätt till sist bladen på stjälkarna och tårtan är klar!








LOGG - 8/2

Utvärdering av tangotårtan

Förra onsdagen gjorde vi den tredje tårtan, tangotårtan. Vi gick på Ica och köpte två rullar marsipan, en rosa och en grön. Sen köpte vi även marsansås och mörk blockchoklad, resten hade vi redan hemma.

Vi började med att baka 2 kladdkakor som vi skulle ha som bottnar och medan dom stog i ugnen vispade vi marsansåsen som skulle vara mellan kladdkakorna och vi började även skära ut marsipandetaljerna som skulle vara ovanpå. När kladdkakorna hade svalnat smetade vi på marsansåsen emellan dem, sen smälte vi blockchoklad i micron och hällde ut över kladdkakan som ett lager. Sedan ställde vi ut den för att chokladen skulle stelna och vi fortsatte med marsipandetaljerna.

När chokladen hade stelnat började vi dekorera den med en stor ros som vi hade gjort, sen la vi ut stjälkar och blad utifrån rosen.

Förutom att varje kladdkaka skulle stå i ugnen en halvtimme var och sedan svalna, så gick det ganska fort att göra den här tårtan. Vi stötte inte på några problem den här gången, varken med ingredienser eller dekorering. Allt flöt på som det skulle!

Vi blev riktigt nöjda med resultatet, speciellt utseendet. Den blev mycket bättre än vad vi tänkt oss. Vi trodde inte att vi skulle få till marsipanrosen, men den blev superfin. Smaken vart också bättre än vad vi tänkt oss eftersom vi hade så lite lager. Den var väldigt mättande men ändå riktigt god. Sedan när vi skulle ta kort tog vi hjälp av Leo för att få till ett tangopar, dock blev bilderna ganska oseriösa vilket var synd.

Recept och bilder på tårtan kommer inom kort. 



SMAKPANEL FÖR BALETT OCH DISCOTÅRTAN

Balettårtan

Vi hade 4 personer som smakade på balettårtan. Dom fick ge ett betyg från 1 - 5 hur dom tyckte att den smakade och hur bra dom tyckte designen var. Den fick 4 av 5 i smak och 5 av 5 i utseende, vilket vi blev väldigt nöjd med!

Alla tyckte att det var bra med klassisk smak på tårtan (dvs hallonsylt och marsansås) eftersom vi hade fokuserat så pass mycket på det yttre på tårtan, så det blev inte för mycket. Alla tyckte att vi hade varit väldigt påhittiga med dockan och allt, dom tyckte att det var en tårta som passade alla till smaken.


Discotårtan

Här hade vi 3 personer som smakade på discotårtan. Dom fick också ge betyg på smaken och designen och ge egna kommentarer. Dom gav tårtan 4 av 5 i smak och den fick både 4 av 5 och 5 av 5 i utseende.

Alla tyckte att den var fin och annorlunda till utseendet och de tyckte även att smaken var ny och god. Dock tyckte alla att silverkulorna som vi hade ovanpå tårtan var för hårda att äta så det drog ner smakbetyget, men dom passade ändå in i designen. Vi fick även ett tips av en person att om man skulle bjuda på den här tårtan skulle man göra tårtan i tid, för efter att den stått i kylen 1 dag var kulorna och glittret mjukare och mer ätbara. 




DISCOTÅRTA

Såhär gick det till när vi gjorde Discotårtan! :)




RECEPT PÅ DISCOTÅRTAN

RECEPT

Ingredienser
1 köpt tårtbotten (som är delad i tre delar)

FYLLNING
3 dl grädde
2 äggulor
100 g vit blockckoklad

2 dl grädde
4-5 passionsfrukter

DEKORATION
3 dl grädde
Ungefär en hel burk silvriga strösselkulor
ca 40 g turkost glitter
ca 40 g rosa glitter

Glitter finns att beställa här
http://www.strosselannat.se/atbart-glitter/?XBLG15315=0e6f33d9c8d447f6257280afb83b6554

Anvisning
Börja med att klippa ut en stjärna i papper som ska få plats på tårtbottnen. Använd den sedan som mall och skär ut tårtbottnen efter den.

Passionsgrädde
Dela passionsfrukterna på mitten och gröp ur fruktköttet. Vispa ca 2 dl grädde och rör samman med fruktköttet. Smeta sedan ut passionsgrädden som första lager på tårtan.

Vit chokladmousse
Dela chokladen i mindre bitar och smält i mikron på högsta effekt 30 sekunder i taget tills den är helt smält, rör om efter varje omgång. Rör sedan ner äggulorna i den smälta chokladen. Vispa grädden och häll sedan ner chokladsmeten i den vispade grädden. Låt stå i kylen i ca 30 min för att svalna. Lägg på den mittersta biten av tårtbottnen och smeta på chokladmoussen som andra lager.

Lägg sedan på den sista delen av tårtbottnen och vispa retsen av grädden (ca 3 dl). Smeta på grädden runt om hela tårtan så den får ett vitt täcke. Sprid sedan ut silverkulorna över hela tårtan, och ta till sist glittret och gör samma sak så att tårtan blir alldeles glittrig och fin!





LOGG - 11/1

Utvärdering av discotårtan

Igår gjorde vi våran andra tårta som var en discotårta. Vi gick och handlade på hemköp och köpte ingredienserna tårtbotten, 10 st passionsfrukter, kondenserad mjölk, 100 g vit choklad, 11 dl grädde och resten hade vi hemma.

Vi började med att rita ut en mall på en stjärna i papper, som vi sen skar tårtbotten efter. Den var redan delad i tre delar så vi hade två lager på tårtan, vit chokladmousse och passionsfruktsmousse. Sedan täckte vi hela stjärnan med vanlig vit grädde. Vi använde oss sen av silvriga strösselkulor och sen hade vi även beställt ätbart glitter från en hemsida, http://strosselannat.se/. Vi beställde en påse med rosa glitter och en med turkost. Det spred vi ut över hela tårtan tillsammans med silverkulorna så att tårtan skulle bli glittrig.

Det tog ganska lång tid att göra tårtan, för att vi stötte på några problem. Våra passionsfrukter som vi hade köpt var helt uttorkade och mögliga, så vi fick be Emmas pappa åka och köpa 10st nya. Sedan blev passionsfruktsmoussen misslyckad, den smakade inge bra med den kondenserade mjölken. Så vi fick ta fruktköttet som var kvar av passionsfrukterna och blanda med vanlig grädde som vi vispade ihop och hade som ett lager. Det blev mycket godare!

Till nästa gång ska vi tänka på att kolla frukterna, om vi nu ska ha frukt på en till tårta. Annars är det bara att fortsätta planera i god tid och se till att nog med ingredienser till allt.

Vi blev iaf jättenöjda med resultatet. Tårtan blev supergod och glittrig och fin! Vi fick mycket beröm för den och mer om det kommer sen med smakpanelens svar. Den här gången la vi även ner mer tid på korten som vi tog tillsammans med tårtan, nu hade vi fixat bättre kläder och hade även en bra frissyr.

Recept och bilder på tårtan kommer inom kort. 



BALETTÅRTA



Här är en ihopklippt film på hur vi gjorde balettårtan! :D



RECEPT TILL BALETTÅRTAN

Recept
 
Ingredienser
 
Tårtbotten:
3 dl mjöl
3 dl socker
3 ägg
1 dl vatten
1 och en halv tsk bakpulver
 
Fyllning:
Hallonsylt
Marzansås, gör enligt vaniljkrämreceptet på kartongen, 2 påsar
 
Dekoration:
5 dl grädde
Röd karamellfärg
Två tuber med röd dekorationsgelé
En burk med rosa och lila hjärtströssel
En barbiedocka, endast överkropp

Anvisning
Blanda alla ingredienser till tårtbottnen i en bunke, rör om och häll ut i en långpanna.
Grädda i 175 grader, långt ned i ugnen i ca 30 minuter. Låt svalna!
Skär sedan ut fyra olika stora cirklar av tårtbottnen för att bilda en kjol.

Placera den största cirkeln på ett fat eller liknande och smeta sedan på vaniljkräm.
Lägg den näst största cirkeln ovanpå och smeta på hallonsylt. Sedan nästa cirkel med vaniljkräm
igen och sätt till sist den minsta cirkeln högst upp. Skär ett hål i den minsta cirkeln och tryck ner
barbiedockan.

Vispa sedan halva mängden av grädden och täck hela kjolen. Ta sedan andra hälften grädden, vispa en aning
hårdare och blanda samtidigt i röd karamellfärg, välj själv hur pass rosa den ska vara. Ta sedan en
spritser med den rosa grädden i och spritsa linjer uppifrån och ned runt om hela kjolen med små
mellanrum mellan linjerna. Ta sedan dekorationsgelén och fyll i mellanrummen mellan gräddlinjerna
nerifrån och upp. Placera till sist ut hjärtströsslet över kjolen.










LOGG - 12/10

Utvärdering av balettårtan

I fredags gjorde vi våran första tårta som var en balettårta. Vi åkte på ica kvantum och köpte ingredienser, vi köpte marzansås, grädde, gelé och strössel. Tårtbotten gjorde vi hemma dagen innan så att det var sval och vi kunde därför börja på en gång. Vi skar ut 4 olika stora cirklar av botten som vi byggde kjolen av. Emellan bottnarna hade vi marzansås, hallonsylt, marzansås igen och sen täckte vi hela tårtan med grädde. Sedan stack vi ner en baribe som bara hade överkropp i ett hål längst upp, och sedan spritsade vi med rosa grädde i rader runt hela tårtan (vi använde oss av karamellfärg för att göra grädden rosa). Emellan springorna av den spritsade grädden dekorerade vi med röd gelé och till sist placerade vi ut lila och rosa hjärtströssel.

Arbetet tog ganska lång tid, men inte längre än vad vi hade förväntat oss. Vi blev väldigt nöjda med tårtan och den blev riktigt god. Den vart ganska enkel, en basic tårta med andra ord men ändå god. Den var inte speciellt svår att göra och det enda som gick snett var att gelén inte räckte till. Man skulle behövt 2 tuber istället för 1.

Till nästa gång ska vi planera bättre hur mycket av ingredienserna som vi behöver. Vi ska också planera kläder till fotona längre i förväg, för nu vart det väldigt hastigt när vi bestämde oss för att börja med första tårtan så vi hann inte fixa riktiga kläder. Men det var trots allt första tårtan och vi har 3 kvar att göra, så det kan bara bli bättre!

Repect och bilder på tårtan kommer inom kort.



PROJEKTARBETE

I den här bloggen kommer vi att presentera vårat projektarbete. Vårat projekt är att baka tårtor som gestaltar olika dansstilar. Vi kommer att göra 4 olika tårtor och dom kommer att gestalta balett, street, disco och tango.

Vi kommer att skriva logg om hur vi har gått till väga när vi har planerat och skapat våra tårtor. Sen kommer vi även att lägga ut recept på tårtorna och filmer/bilder under tiden vi bakar dom.




Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!