DISCOTÅRTA
Såhär gick det till när vi gjorde Discotårtan! :)
RECEPT PÅ DISCOTÅRTAN
RECEPT
Ingredienser
1 köpt tårtbotten (som är delad i tre delar)
FYLLNING
3 dl grädde
2 äggulor
100 g vit blockckoklad
2 dl grädde
4-5 passionsfrukter
DEKORATION
3 dl grädde
Ungefär en hel burk silvriga strösselkulor
ca 40 g turkost glitter
ca 40 g rosa glitter
Glitter finns att beställa här
http://www.strosselannat.se/atbart-glitter/?XBLG15315=0e6f33d9c8d447f6257280afb83b6554
Anvisning
Börja med att klippa ut en stjärna i papper som ska få plats på tårtbottnen. Använd den sedan som mall och skär ut tårtbottnen efter den.
Passionsgrädde
Dela passionsfrukterna på mitten och gröp ur fruktköttet. Vispa ca 2 dl grädde och rör samman med fruktköttet. Smeta sedan ut passionsgrädden som första lager på tårtan.
Vit chokladmousse
Dela chokladen i mindre bitar och smält i mikron på högsta effekt 30 sekunder i taget tills den är helt smält, rör om efter varje omgång. Rör sedan ner äggulorna i den smälta chokladen. Vispa grädden och häll sedan ner chokladsmeten i den vispade grädden. Låt stå i kylen i ca 30 min för att svalna. Lägg på den mittersta biten av tårtbottnen och smeta på chokladmoussen som andra lager.
Lägg sedan på den sista delen av tårtbottnen och vispa retsen av grädden (ca 3 dl). Smeta på grädden runt om hela tårtan så den får ett vitt täcke. Sprid sedan ut silverkulorna över hela tårtan, och ta till sist glittret och gör samma sak så att tårtan blir alldeles glittrig och fin!





Ingredienser
1 köpt tårtbotten (som är delad i tre delar)
FYLLNING
3 dl grädde
2 äggulor
100 g vit blockckoklad
2 dl grädde
4-5 passionsfrukter
DEKORATION
3 dl grädde
Ungefär en hel burk silvriga strösselkulor
ca 40 g turkost glitter
ca 40 g rosa glitter
Glitter finns att beställa här
http://www.strosselannat.se/atbart-glitter/?XBLG15315=0e6f33d9c8d447f6257280afb83b6554
Anvisning
Börja med att klippa ut en stjärna i papper som ska få plats på tårtbottnen. Använd den sedan som mall och skär ut tårtbottnen efter den.
Passionsgrädde
Dela passionsfrukterna på mitten och gröp ur fruktköttet. Vispa ca 2 dl grädde och rör samman med fruktköttet. Smeta sedan ut passionsgrädden som första lager på tårtan.
Vit chokladmousse
Dela chokladen i mindre bitar och smält i mikron på högsta effekt 30 sekunder i taget tills den är helt smält, rör om efter varje omgång. Rör sedan ner äggulorna i den smälta chokladen. Vispa grädden och häll sedan ner chokladsmeten i den vispade grädden. Låt stå i kylen i ca 30 min för att svalna. Lägg på den mittersta biten av tårtbottnen och smeta på chokladmoussen som andra lager.
Lägg sedan på den sista delen av tårtbottnen och vispa retsen av grädden (ca 3 dl). Smeta på grädden runt om hela tårtan så den får ett vitt täcke. Sprid sedan ut silverkulorna över hela tårtan, och ta till sist glittret och gör samma sak så att tårtan blir alldeles glittrig och fin!





LOGG - 11/1
Utvärdering av discotårtan
Igår gjorde vi våran andra tårta som var en discotårta. Vi gick och handlade på hemköp och köpte ingredienserna tårtbotten, 10 st passionsfrukter, kondenserad mjölk, 100 g vit choklad, 11 dl grädde och resten hade vi hemma.
Vi började med att rita ut en mall på en stjärna i papper, som vi sen skar tårtbotten efter. Den var redan delad i tre delar så vi hade två lager på tårtan, vit chokladmousse och passionsfruktsmousse. Sedan täckte vi hela stjärnan med vanlig vit grädde. Vi använde oss sen av silvriga strösselkulor och sen hade vi även beställt ätbart glitter från en hemsida, http://strosselannat.se/. Vi beställde en påse med rosa glitter och en med turkost. Det spred vi ut över hela tårtan tillsammans med silverkulorna så att tårtan skulle bli glittrig.
Det tog ganska lång tid att göra tårtan, för att vi stötte på några problem. Våra passionsfrukter som vi hade köpt var helt uttorkade och mögliga, så vi fick be Emmas pappa åka och köpa 10st nya. Sedan blev passionsfruktsmoussen misslyckad, den smakade inge bra med den kondenserade mjölken. Så vi fick ta fruktköttet som var kvar av passionsfrukterna och blanda med vanlig grädde som vi vispade ihop och hade som ett lager. Det blev mycket godare!
Till nästa gång ska vi tänka på att kolla frukterna, om vi nu ska ha frukt på en till tårta. Annars är det bara att fortsätta planera i god tid och se till att nog med ingredienser till allt.
Vi blev iaf jättenöjda med resultatet. Tårtan blev supergod och glittrig och fin! Vi fick mycket beröm för den och mer om det kommer sen med smakpanelens svar. Den här gången la vi även ner mer tid på korten som vi tog tillsammans med tårtan, nu hade vi fixat bättre kläder och hade även en bra frissyr.
Recept och bilder på tårtan kommer inom kort.
Igår gjorde vi våran andra tårta som var en discotårta. Vi gick och handlade på hemköp och köpte ingredienserna tårtbotten, 10 st passionsfrukter, kondenserad mjölk, 100 g vit choklad, 11 dl grädde och resten hade vi hemma.
Vi började med att rita ut en mall på en stjärna i papper, som vi sen skar tårtbotten efter. Den var redan delad i tre delar så vi hade två lager på tårtan, vit chokladmousse och passionsfruktsmousse. Sedan täckte vi hela stjärnan med vanlig vit grädde. Vi använde oss sen av silvriga strösselkulor och sen hade vi även beställt ätbart glitter från en hemsida, http://strosselannat.se/. Vi beställde en påse med rosa glitter och en med turkost. Det spred vi ut över hela tårtan tillsammans med silverkulorna så att tårtan skulle bli glittrig.
Det tog ganska lång tid att göra tårtan, för att vi stötte på några problem. Våra passionsfrukter som vi hade köpt var helt uttorkade och mögliga, så vi fick be Emmas pappa åka och köpa 10st nya. Sedan blev passionsfruktsmoussen misslyckad, den smakade inge bra med den kondenserade mjölken. Så vi fick ta fruktköttet som var kvar av passionsfrukterna och blanda med vanlig grädde som vi vispade ihop och hade som ett lager. Det blev mycket godare!
Till nästa gång ska vi tänka på att kolla frukterna, om vi nu ska ha frukt på en till tårta. Annars är det bara att fortsätta planera i god tid och se till att nog med ingredienser till allt.
Vi blev iaf jättenöjda med resultatet. Tårtan blev supergod och glittrig och fin! Vi fick mycket beröm för den och mer om det kommer sen med smakpanelens svar. Den här gången la vi även ner mer tid på korten som vi tog tillsammans med tårtan, nu hade vi fixat bättre kläder och hade även en bra frissyr.
Recept och bilder på tårtan kommer inom kort.